15:00

Hols IF

Referat: Vedums AIS - Hols IF

Bara en pinne mot Hol

VAIS lyckades bara knipa en poäng i den viktiga hemmamatchen mot Hol i lördags. Efter en mycket svag första halvlek där vi bjöd Hol på två mål ryckte vi upp oss en del i andra, men trots massivt bollinnehav lyckades vi inte forcera in ett segermål.

Matchen började ganska bra för oss, med ett lite rakare spel än vi haft i de två tidigare matcherna. Den största delen av spelet förlades till bortalagets planhalva, mycket tack vare Daniel Möllers fina djupledslöpningar och uppoffrande spel. Detta gav dock inte några direkta måltillfällen utan istället stod undertecknad för en ordentlig tavla efter ca 15 min.

En passning avsedd för Anders Svantesson blev på tok för lös, en Holanfallare hann i mellan och på den efterföljande duellen valde, den för dagen allt annat än muntre domaren, att blåsa frispark. Ett hårt pressat skott ställde Håkan i VAIS-målet och bortaledningen var ett faktum.

Trots den här mindre bra inledningen tog vi oss i kragen och hade i mitten av den första halvleken en ganska bra period. Vi har fortsatt svårt att få fast bollen högt upp i planen vilket gör att det blir svårt att få till längden i anfallen. Mottagningarna måste helt enkelt bli bättre för att vi ska kunna ta nästa steg i utvecklingen.

Efter flera matcher utan mål på fasta situationer lyckades vi äntligen få utdelning. Fredrik Möller slog en fin högerhörna som storebror Daniel mötte perfekt med pannan. Fem minuter senare kom även ledningsmålet på vad som måste ha varit ett av de vackraste självmålen i modern tid! Efter en tilltrasslad situation skulle en stressad Holspelare försöka sparka bort bollen så långt som möjligt, men det ville sig inte bättre än att han fick perfekt träff mot sitt eget mål. Det blev en klockren träff med en vansinnig ”Roberto Carlos-skruv” som borrade sig in i det bortre krysset fram till 2-1.

Känslan efter målet var att det nu skulle släppa helt och hållet, men så blev inte fallet. Det bestående minnet från den första halvleken var att vi inte var tillräckligt disciplinerade i försvarsspelet utan hamnade gång på gång fel i positionsspelet. Olyckligtvis kostade det här oss också ett andra baklängesmål. Efter att vi varit fel i positionerna en längre period blev Hol övertaliga på mittfältet och lyckades friställa en anfallare. Han i sin tur lurade en hemmaförsvarare och placerade in 2-2 efter ca 35 min.

I pausen slogs man mest av att vi trots ett mindre bra fungerande spel inte visade på den viljan som man kan begära i en match av den här karaktären. Det var också ett annat VAIS i den andra halvleken, framförallt var vi mer rädda om bollen och många visade en stor vilja att vinna matchen. Trots att i princip hela halvleken var förlagd till Hols planhalva lyckades vi skapa ovanligt få bra lägen att ta ledningen. Fredrik Möller och inbytte Johan Otterborg hade varsitt ypperligt läge i straffområdet efter bra kantspel, men i övrigt uteblev de heta chanserna.

Givetvis var det ett oerhört missnöjt VAIS när slutsignalen ljöd. Efter en mindre bra insats mot Södra Härene i förra omgången tror jag att alla hade hoppats på en bättre prestation. Delvis tror jag att en del av förklaringen kan tillskrivas att vi tvingats möblera om en del i laget inför matchen då Tommy Jonsson var bortrest och Johan Andersson sjukanmält sig på matchdagen. Det här har å andra sidan varit vårt stora problem den här säsongen och i de flesta fall har vi klarat av det. Egentligen är det ganska imponerande att vi trots alla skador, sjukdomar osv fortfarande har en jättechans på kval och det kan vi tacka vår breda trupp för!

I nästa omgång väntar en helt avgörande match mot Valtorp på bortaplan där vinnaren tar ett gigantiskt kliv mot kvalplatsen. I veckan som kommer får vi fokusera på att komma 100% förbereda till den matchen och förhoppningsvis kan vi han en i det närmaste skadefri trupp. Vi kommer också jobba vidare med att verkligen hitta tillbaka till det fina försvarsspelet som varit nyckeln till många poäng den här säsongen.

Även om resultatet inte gick vår väg var det ändå flera hemmaspelare som stod för bra insatser. Daniel Möller är redan nämnd och tycker framförallt att han var en av dem som tydligast visade hur gärna han ville vinna den här matchen. I övrigt kändes det inte riktigt som att vi var beredda på att ge precis allt i varje löpduell både offensivt och defensivt och det är absolut inte acceptabelt.

Peter Wallin annars klart bäst i VAIS, felfri defensivt och därtill börjar hans offensiv närma sig den nivån som jag tjatat om i snart två år. Peter är kanske den spelaren i årets trupp som haft den jämnaste säsongen och som aldrig gör en dålig match. Inhopparen Erik Andersson gjorde också en mycket bra insats från sin vänsterkant och kom flera gånger ner till kortlinjen och i bra inläggssituationer.

Skribent: Marcus Wallin

sön 10 jun 2007, 18:00 Hols IF - Vedums AIS 0 - 4